Lijnzaad
Een klein, plat bruin zaadje afkomstig van de vlasplant. Waar lijnzaad vroeger gebruikt werd om linnen kleding van te maken, noemen we het tegenwoordig een superfood. Een eetlepel toevoegen aan je havermout of yoghurt en je ervaart vele gezondheidsvoordelen. Het zaadje helpt onder andere met het verlagen van je cholesterolgehalte en door de vezels die erin zitten bevordert lijnzaad de werking van de darmen. De smaak? nootachtig maar vrij neutraal. Daarom dus makkelijk om toe te voegen aan veel gerechten.
Hennepzaad
We kennen allemaal de hennepplant, waar de beruchte drugs wiet en marihuana van afkomstig zijn, maar wist je wel dat de zaadjes van deze plant 0,0 THC bevatten. Geen zorgen dus! Hennepzaad staat bekend als de gezondste superfood, omdat hij ontzettend rijk is aan voedingsstoffen. Zo draagt het groene zaadje in een positieve zin bij aan het vrouwelijk hormoonstelsel. Ook is bewezen dat hennepzaad goed is voor het hart en onze bloedvaten. Deze superfood zit boordevol smaak, dus waar wacht je nog op?
Chiazaad
Dit zaadje heeft de afgelopen jaren een echte opmars gemaakt en is razendpopulair geworden. Denk je aan een superfood dan denk je aan chiazaad. Zwart van kleur en te vergelijken met maanzaad, wat je wellicht wel kent. Men zegt dat het nemen van chiazaad zorgt voor een energieboost. Ook is chiazaad rijk aan eiwitten en werkt het ontstekingsremmend en zo kun je nog wel even doorgaan.. top je havermout ermee af of als je hier geen fan van bent je yoghurt, of verwerk het in een smoothie. Belangrijk is om de inname van chiazaad geleidelijk op te bouwen.
Een variant op deze superfood is de chiapudding. Super simpel te maken en de basis van veel ontbijtjes. Welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt? uiteraard chiazaadjes, melk naar voorkeur, vanille-extract en fruit om het geheel af te toppen. Hiervan zijn genoeg recepten online te vinden.
Boekweitzaad
Afkomstig van de boekweitplant komt een zaadje die we vanzelfsprekend ‘boekweitzaad’ noemen. Vaak verward met een graan, dit is het echter niet. Neemt niet weg dat het zaadje ontzettend voedzaam is en boordevol vezels, magnesium en vitamines zit. Boekweit heeft een specifieke smaak die wel of niet je voorkeur heeft. Deze blogpost is gewijd aan ontbijtjes, maar boekweit kun je ook als vervanger van rijst gebruiken, gratis tip. Als ontbijt kun je boekweitpap klaarmaken wat te vergelijken is met overnight oats. Zet het een nachtje en de koelkast en top het ‘s ochtends af met bijvoorbeeld banaan en verschillende soorten noten. Eet smakelijk!
Waar koop ik het?
Bij jouw lokale supermarkt zijn verschillende soorten granen en zaden te koop, wil je het echt goed doen, kies er dan voor om biologische zaden te bestellen. Geeft je ook nog eens een goed gevoel, omdat je weet dat het milieu bespaard is gebleven.