Op 18 oktober hebben Danny Meyer en zijn Union Square Hospitality Group (USHG) hun Romeins-Italiaanse restaurant Maialino nieuw leven ingeblazen in het Redbury Hotel in New York, en hebben ze een nieuwe hotspot toegevoegd aan de NoMad-wijk in Manhattan. USHG sloot de oorspronkelijke Gramercy Park Hotel-locatie van Maialino – a Wijn Toeschouwer Winnaar van de Restaurant Award – in 2020 aan het begin van de COVID-19-pandemie (hoewel het zijn zusterlocatie in Washington, DC, Maialino Mare behield, met een Wijn Toeschouwer Uitmuntendheidsprijs).
“Dat klopt mensen, na meer dan twee jaar zijn we eindelijk klaar om dit najaar een voorproefje van je favorieten te brengen”, schreef Meyer in een Instagram-bericht. USHG heeft nauwe banden met het Redbury Hotel, waar het een pizzeria, Arta, exploiteert. Het hield eerder ook toezicht op eetgelegenheden Caffe Marchio en Vini e Fritti, in wiens voormalige locaties het nieuwe Maialino is gevestigd.
Bekend als Maialino (vicino)— vicino Italiaans voor “in de buurt” – het restaurant biedt de keuken in trattoria-stijl waar fans enkele jaren geleden van genoten. “We zijn ongelooflijk enthousiast om die speciale Maialino-magie opnieuw te creëren, slechts een paar straten verwijderd van het origineel”, zei Meyer in een verklaring. “Wandelen door de deuren bij Maialino (vicino), zullen onze gasten die vonk onmiddellijk herkennen, zelfs voordat ze van hun favoriete Maialino-gerechten genieten.
Maialino (vicino) chef-kok Joe Downey-Zayas – die chef de cuisine was op de oorspronkelijke locatie en, meer recentelijk, bij USHG’s Best of Award of Excellence-winnende Union Square Café – bereidt gerechten zoals burrata met geroosterde honingnootpompoen, tonarelli cacio e pepe , chili-gekruide kipdiavola en het kenmerkende in de oven geroosterde speenvarken van het restaurant, geserveerd met rozemarijnaardappelen.
Drankdirecteur Cory Holt en USHG-manager van baropeningen Patrick Smith hebben een nieuwe cocktailselectie samengesteld voor de heropening, samen met een groeiende wijnkaart met 600 labels, voornamelijk gericht op Italië. “Het doel is niet om de 1600 selecties uit te breiden die we hadden op onze Gramercy Park-locatie, maar om toch een uitgebreide selectie te hebben van heel Italië en Champagne,” vertelde Holt. Wijn Toeschouwer via e-mail.
Net als op de oorspronkelijke locatie zal de lijst veel benchmarkflessen bevatten, maar er zal meer nadruk komen te liggen op kleinere, door telers geleide producenten en “vooruitstrevende” wijnmakers. Het zal ook minder bekende regio’s en variëteiten spelen die waarde bieden voor diners. “We willen dat wijn leuk, moeiteloos en voor iedereen toegankelijk is, terwijl we toch onze expertise gebruiken om ervoor te zorgen dat we de juiste fles voor de juiste gelegenheid serveren”, legt Holt uit.
Met meer dan 40 zitplaatsen biedt de eetkamer een gastvrije sfeer die lijkt op een Romeinse trattoria, met marmeren bartops, terrazzovloeren en zwart-witfoto’s aan de muren. Inloopgasten kunnen genieten van Maialino (vicino)’s wijnen en kleine schotels in de aangrenzende wijnbar met 30 zitplaatsen naast de deur.
“[I] hebben een zwak voor bars en voor het werken in kleinere restaurants,” zei Holt. “Dat is precies waar deze nieuwe versie van Maialino om draait. We zijn een kleine en intieme ruimte, maar met dezelfde persoonlijkheid als het origineel. In veel opzichten is het het beste van twee werelden.”
Dit was een van de laatste projecten waar Meyer als CEO van USHG toezicht op hield. Vanaf 6 september waarbij Chip Wade, voormalig president en COO, die functie overneemt. Meyer blijft in het team van de groep als uitvoerend voorzitter en in adviesfuncties om te helpen bij nieuwe projecten.-CD
Nice Matin Team opent Monterey in New York
Vanaf 6 oktober heeft Midtown Manhattan een nieuwe brasserie, Monterey, van restaurateur Simon Oren en het gevierde gastvrijheidsteam achter Grand Award-winnaar Nice Matin, Best of Award of Excellence-winnaar Barbounia en Award of Excellence-winnaars Dagon, Isabelle’s Osteria, Marseille en Nizza. Net als zijn zusterlocaties biedt Monterey een indrukwekkend drankenprogramma onder leiding van Aviram Turgeman, leider in de wijnindustrie.
Het team brengt een “old school” -benadering van dineren in New York terug “met een nieuw en gepolijst uniform”, vertelde Turgeman Wijn Toeschouwer via e-mail. Hij heeft een lijst samengesteld van meer dan 200 wijnetiketten van over de hele wereld, geordend op stijl. “Ik ben van plan om tegen het einde van het jaar 400 te hebben door oude jaargangen uit recent verworven kelders aan te vullen,” voegde hij eraan toe. De belangrijkste aandachtspunten zijn toonaangevende wijnmakerijen in Californië (passend, gezien de naamgenoot van het restaurant) en Frankrijk, met name Champagne, met meer uit Oregon, New York, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en daarbuiten. Van de Beaulieu Vineyard in Napa Valley tot de Penfolds in Australië, er zijn veel bekende namen. “Ik blijf trouw aan de wijnboeren waarmee ik de afgelopen jaren heb samengewerkt, naast opkomende sterren”, legt Turgeman uit. De lijst bevat ook een sectie gewijd aan wijnen met beperkte beschikbaarheid van Sonoma-ster Williams Selyem, met horizontale en verticale diepte die teruggaat tot de oogst van 2005.
Liefhebbers van cocktails zullen een creatieve selectie drankjes vinden en zelfs hun eigen gin-cocktails kunnen ontwerpen, werkend met de professionele bemanning van Monterey’s martini-kar.
Voor het menu in brasseriestijl brengt chef-kok-partner James Tracey zijn jarenlange ervaring mee in opmerkelijke restaurants zoals Isabelle’s Osteria, waar hij Europese (met name mediterrane) en Amerikaanse culinaire invloeden vermengt. Het resultaat zijn gerechten als varkensdraver met zwezerik, knapperige kreeft met avocadopuree en gestoomde black bass met verkoolde sjalotten, maar ook osetra-kaviaar, eersteklas steaks en een rauwe reep. Karren die gespecialiseerd zijn in prime rib au jus en bananen Foster (geflambeerd aan tafel) zorgen voor nog meer variatie en natuurlijk entertainment.
Dudi Sasson, een van Orens belangrijkste medewerkers en een partner van Monterey, en ontwerper Scott Kester ontwierpen het restaurant met terrazzotegelvloeren, blauwe bankjes, een marmeren barblad en een open keuken. Een balkon biedt een meer intieme eetervaring, met een tafel met 12 zitplaatsen voor feesten, en er is ook een op sterke drank gerichte, speakeasy-achtige ruimte.
“Ik dacht bij mezelf, we kunnen dit veranderen in de 2022-versie van Old Glam Hollywood”, zei Sasson, die zijn eerste indrukken van de restaurantruimte beschreef. “Ik zag de retro-dagen van Palm Springs en Frank Sinatra-vibes voor me. Ik wilde dat dit een hommage zou zijn aan dat uitbundige tijdperk.”-CD
Marisi opent in La Jolla, Californië.
Uit eten gaan in La Jolla, een chique strandwijk ten noorden van San Diego, biedt alles van al fresco taco-stands tot lekker eten boven de schilderachtige kustlijn. In de afgelopen jaren is de enclave aan de oceaan geëvolueerd tot een hooggelegen en innovatieve voedselstad. Voorbeeld: chef-kok Chad Huff, voorheen van Wijn Toeschouwer Best of Award of Excellence-winnaar Providence in Hollywood, migreerde naar het zuiden om op 31 augustus het Italiaanse restaurant Marisi te debuteren, samen met creatief directeur van bar en sterke drank Beau du Bois, voorheen van The Restaurant at Meadowood (de Grand Award-winnaar in Napa Valley die afbrandde bij een natuurbrand in 2020).
Marisi is gevestigd in een gerenoveerd oud gebouw en haalt inspiratie uit de Italiaanse kust van Amalfi, met vrolijke tinten blauw, groen, geel en roze, aangevuld met vintage kunstprints, mozaïek tegelvloeren en verse bloemen door de hele ruimte. Het restaurant met 100 zitplaatsen omvat een enorm overdekt terras, een bar met halve maan en een open keuken met een stenen en betegelde haard.
Op de menukaart, die ook geïnspireerd is op de Italiaanse kust, staan handgemaakte pasta’s en houtgestookte gerechten uit de haard centraal. Een reeks zelfgemaakte klassiekers vermengt zich met kustgerechten, vaak met unieke spins. “Voor onze pompoenbloesems hebben we twee traditionele gerechten gecombineerd. In plaats van klassieke kaasvulling hebben we gefrituurde pompoenbloesems gevuld met caponata,’ zei Huff. Voor een actueel pappardelle-gerecht gebruikt hij erfgoedrogge van Tehachapi Grain Project, geteeld in de buurt van de Tehachapi Mountains, ten noordwesten van Los Angeles, voor de pasta en maakt hij een eendenragu met geconserveerde citroenen voor een lichtere take. “We behouden klassieke Italiaanse technieken terwijl we de beste, lokale Californische ingrediënten inkopen”, voegde hij eraan toe.
Wijndirecteur Chris Plaia heeft een lijst opgebouwd van 90 aanbiedingen, voornamelijk verdeeld over Italië en Californië, met uitzondering van een paar champagnes. Hij heeft speciale aandacht besteed aan kleinere Italiaanse wijnmakers, zei hij. “Ik ben een grote fan van wijnen uit enkele van de minder verkende regio’s van Italië, zoals de Valle d’Aosta, Ligurië en Alto-Adige. Deze wijnen hebben een uniek karakter en hun QPR [quality-to-price ratio] staat buiten de hitlijsten.” Een mooi voorbeeld is een Schiava van Alto Adige producer Elena Walch.
Het creëren van een gevarieerde lijst met flessen voor elke prijs was belangrijk, voegde Plaia eraan toe, van kwaliteitsflessen van $ 40 tot dure opties, zoals Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo of Corison Napa Valley Cabernet Sauvignon. “De meeste wijnen op de lijst zijn biologisch en biologisch-dynamisch geteeld,” merkte Plaia op. “Technisch gezien bestaat ons programma voornamelijk uit natuurlijke wijnen; het zijn echter zeer zuivere uitdrukkingen van de stijl.” Marisi biedt 20 wijnen per glas en biedt ook een scala aan klassieke Italiaanse aperitivi, zoals vermout en huisgemaakte limoncello, en een in eigen huis gebrouwen Italiaans pils.—AR