Kerst kan een wispelturige periode zijn; vol stress wordt er een prachtige kersttafel klaargezet met heerlijk eten. Iedereen van wie je houdt geniet mee van het lekkere eten en de gezelligheid. Het is een bijzondere periode en daarbij hoort natuurlijk ook bijzonder lekker plezier. In dit artikel wordt gekeken naar de manieren waarop chocolade wordt gebruikt tijdens kerst in verschillende landen. Wie weet doe je inspiratie op voor je eigen kerstfeest.
Traditioneel op een hoger niveau
In veel landen wordt chocolade vooral uitgedeeld in de vorm van chocolade kerstmannen of kerstkransjes. Je kunt deze traditie echter ook naar een hoger niveau tillen door luxe kerst chocolade uit te delen. Denk aan ambachtelijk gemaakte bonbons of een chocolade plaat in de vorm van een kerstboom met vrolijke versieringen. Je kunt natuurlijk ook zelf een chocolade cadeau maken voor de mensen waar je van houdt. Niets laat zo sterk zien dat je veel om iemand geeft als uren zwoegen in de keuken om iets lekkers te maken voor de ander.
Heerlijk genieten met Mexicaanse champurrado
De Mexicaanse champurrado is een heerlijke chocoladetraditie. Deze chocoladedrank is daar in sommige gevallen onderdeel van een ontbijtje met een churro erbij, maar is vooral bekend om tijdens kerstavond te drinken. Warme chocolademelk geeft dat heerlijk warme en zoete gevoel van verwennerij. Het maakt jong en oud gelukkig en laat een fijn gevoel achter in het lichaam. Wil je de klassieke chocolademelk eens in een ander jasje proberen? Je maakt de Mexicaanse champurrado zo:
Ingrediënten:
- 200 gr. Fondantchocolade
- 100 gr. Maïszetmeel
- 100 gr. Suiker
- 2 Kaneelstokjes
- 1 Sinaasappelschil
- 1 Scheutje vanille extract
- 1,5 Liter water of melk
Bereiding:
- Maak de sinaasappelschil goed schoon
- Voeg de suiker, kaneelstokjes en de helft van de sinaasappelschil toe aan 1 liter water of melk
- Kook het water of het melk met alle ingrediënten erin
- Als het water of de melk goed kookt, zet het vuur dan zachter
- Voeg de chocolade toe aan het water of de melk en laat het langzaam smelten
- Los ondertussen het maïszetmeel op in een halve liter water of melk
- Voeg het maïs mengsel al roerend toe aan de chocolademelk
- Voeg naar smaak een scheutje vanille extract toe
- Als het een stevige textuur heeft, kun je het in mokken verdelen
Je kunt naar smaak natuurlijk zelf toevoegingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan iets meer spice met chilivlokken of een unieke smaak door het toevoegen van anijs. Zo maak je een lekker drankje dat voor iedereen naar smaak aan te passen is.
Een heerlijk zoet brood uit Italië
De panettone is een traditioneel Italiaans kerstbrood en is daardoor ook veelvuldig in de supermarkten te vinden rond de kerstperiode in Italië. Sommige mensen zien de panettone meer als een cake, wat prima kan, omdat je het heerlijk kunt eten bij een kopje koffie of thee. Panettone wordt gevuld met noten, rozijnen en chocolade om de overvloed te symboliseren die tijdens kerst ook vaak gevierd wordt. Je kunt zelf een panettone maken als je jezelf echt wilt uitdagen, maar je kunt in veel speciaalzaakjes ook traditionele panettone’s kopen.
Een Frans hoogtepuntje
Als je een heerlijk dessert zoekt die ook nog eens een prachtige decoratie is op de kersttafel, dan kun je nooit fout gaan met een Franse bûche de Noël. Dit is de lekkerste kerststronk die je gaat eten, want het is geen hout, maar chocolade dat je op tafel neerzet. Een opgerolde plaatcake met heerlijke chocoladecrème en marsepeinen figuurtjes. Je kunt de stronk zo mooi maken als je zelf wilt, maar wat in ieder geval niet kan missen is de poedersuiker die de sneeuw nabootst. Juist nu er steeds minder sneeuw ligt, is de bûche de Noël de perfecte manier om de winterse sfeer in huis te halen.
Gezamenlijk genieten van de lekkerste chocolade
Wat je ook doet met je chocolade tijdens kerst, zolang je ervan kunt genieten met al je geliefden. Chocolade brengt in de meeste gevallen mensen samen, want iedereen houdt wel van deze zoete lekkernij. Tegenwoordig kun je zelfs heerlijke veganistische melkchocolade vinden, waardoor je ook je veganistische vrienden van een extra zoete kerst kunt voorzien. Dat is uiteindelijk toch waar kerst om draait; samenkomen en de liefde en luxe met elkaar delen. Fijne kerst!